İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkılaştırılmış para politikasını desteklediğini ancak bunun tek başına yetersiz olduğunu vurguladı. Cengiz, mali ve sosyal politikaların da bu süreçte desteklenmesi gerektiğini belirtti. Üretim ve ihracatın artırılması gerektiğini ifade eden Cengiz, toplumsal ve vergi adaletinin sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Cengiz, doğru politikalarla üretimin ve ihracatın desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. “Üretmezsek tüketiriz ve tükeniriz” diyerek, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının zorunluluğunu vurguladı. İş dünyasının artan kayıt dışı ekonomi nedeniyle rekabetten uzaklaştığını belirten Cengiz, denetimlerin her alanda yapılması gerektiğini ifade etti.
“Ülke olarak tasarruf yaparken, kamu tarafında da tasarruf yapılması gerekiyor” diyen Cengiz, finansmana erişim sorununa dikkat çekti. 2025 yılının ilk yarısında finansal zorlukların devam edeceği öngörüsünde bulunan Cengiz, üyelerinin en büyük probleminin finansmana erişim olduğunu belirtti.
Cengiz, “İhracatçılarımız zor durumda ve mevcut kurlarla ihracat yapamaz noktaya gelindi” diyerek, Polonya'nın daha az maliyetle üretim yaptığını ifade etti. Yüzde 2’lik kur desteğinin yetersiz olduğunu belirten Cengiz, bu oranın yüzde 5-10’a çıkarılması gerektiğini savundu. Doğru politikalarla yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmesini umduğunu söyledi.
“Sermaye kendine güvenli limanlar arıyor” diyen Cengiz, enflasyonun düşmesi için uygulanan politikaların üretimi ve ihracatı geriletmemesi gerektiğini vurguladı. Yabancı yatırımcıların Türkiye’yi güvenli bir liman olarak görmediğini belirtti.
2024 yılı için İZSİAD’ın vizyon ve misyon çalışmaları yapıldığını ifade eden Cengiz, Sermaye Piyasası Kurulu ile finansal okur yazarlık konusunda bir protokol imzalayacaklarını açıkladı. Ayrıca, finansmana erişim konusunda destek alacaklarını belirtti.
Ticaret Bakanlığı ile ihracatın geliştirilmesi ve destekler konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Cengiz, uluslararası pazarlarda etkinlik sağlamak için çeşitli çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Yurt dışına heyet göndereceklerini ve bu programın yüzde 70’inin Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirtti.
Cengiz, mayıs ayında düzenlenecek Uluslararası İşletme Kongresi hakkında bilgi verdi. Yaşar Üniversitesi ile ortak bir proje olarak gerçekleştirilecek bu kongrede, yerel ve global sorunların tartışılacağını belirtti. Yurt dışından birçok katılımcının geleceğini ve toplamda 5 gün sürecek bu etkinlikte elde edilen çıktıları kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.
İZSİAD olarak, üyelerinin global pazarlarda daha etkin yer alabilmeleri adına çeşitli projeler geliştireceklerini belirten Cengiz, Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle bu projelerin hayata geçirileceğini vurguladı. Bu süreçte, üyelerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunulması hedefleniyor.