Türkiye İhracat Hedefleri ve Rekabet Gücü: 2024 ve Ötesi

Blog Image
Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık ihracat hedefini belirledi. Ancak, maliyetler ve döviz fiyatlarındaki dengesizlikler nedeniyle hedef 264 milyar dolara çekildi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların karşılaştığı zorlukları ve gelecekteki beklentileri aktardı.

Türkiye İhracat Hedefleri ve Rekabet Gücü: 2024 ve Ötesi

Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihra­cat geliri hedefi belirledi. Ancak, yüksek enflasyon ve artan maliyetler nedeniyle bu hedef 264 milyar dolara çekildi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların karşılaştığı zorlukları vurguladı.

2024 Hedefleri ve İhracatçıların Zorlukları

Türkiye, 2024 yılı için 267 milyar dolarlık mal ihra­cat geliri hedefi belirledi. Ancak, yüksek enflasyonla beraber hızlı artan maliyetler ve döviz fiyatlarının buna eşlik etmemesi, ihracatçının rekabet gücünü eritti. Bu nedenle hedef 264 milyar dolara çekildi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların maliyetler ile döviz kurunun açılması nedeniyle zorlandığını ifade etti.

Gültepe, “Üretim maliyetlerinde dolar bazında Asya’daki rakiplerimizden yüzde 40-50, Avrupa’daki bazı ülkelerden ise yüzde 15-20 pahalıyız” dedi. Bu durum, emek yoğun sektörlerde rekabetçiliği zayıflattı. Küresel pazarlarda talebin yavaş seyrettiği bir dönemde, bu zayıflama hazır giyim, tekstil ve deri gibi sektörlerde pazar kayıplarına neden oldu.

2025 Beklentileri ve Çözüm Önerileri

Başkan Gültepe, ihracattaki zafiyeti gidermek için 2025 yılında kamuoyundan beklentilerini açıkladı. “İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor” dedi. Ayrıca, emek yoğun sektörlerde işverenin üzerindeki istihdam yükünün azaltılması gerektiğini vurguladı.

Gültepe, “2025’te kur ve enflasyon paralel gitmeli” ifadesini kullandı. Uygun maliyetle krediye erişimin sağlanması gerektiğini belirtti. Eğer bu sorunlar aşılırsa, 2025’te 280 milyar dolarlık hedefin yakalanabileceğini ifade etti.

Rekabetçilik ve Verimlilik Üzerine Düşünceler

TİM Başkanı, “Türkiye rekabetçi kur, ucuz işgücü ile yoluna devam edemez” dedi. Ancak, ihracatın alarm verdiği gerçeğini de dile getirdi. İhracatçıların yüksek kur talebi olmadığını, sadece enflasyonla kurun paralel hareket etmesini istediklerini belirtti.

2024’te ülkemizde dolar kurundaki yıllık artışın yüzde 20 bile olmadığını, enflasyonun ise yüzde 45 düzeyinde olduğunu vurguladı. Bu makasın kapanması gerektiğini ifade etti. Orta ve uzun vadede verimliliği artırmak gerektiğini belirtti.

İhracat Performansı ve Gelecek Beklentileri

Gültepe, “Avrupa'da durgunluk sürerken ihracatta ivmelenme nasıl olacak?” sorusuna, ihracatı ivmelendirmenin yolunun rekabetçiliği yeniden güçlendirmekten geçtiğini söyledi. Girdi maliyetleri ile kur arasındaki makasın daralması gerektiğini ifade etti.

Hazır giyim ve deri sektörlerinde toparlanmanın 2025’in ikinci yarısından önce olmasının zor olduğunu belirtti. Ayrıca, coğrafyadaki jeopolitik gelişmelerin ihracat performansına yansıyacağını vurguladı.

ABD Politikaları ve Mısır Tercihleri

ABD seçimlerinin ardından, Trump’ın politikalarının Türk ihracatçısı için riskler taşıyabileceği belirtildi. Gültepe, “Trump’ın yerli üretimi desteklemek için korumacılık önlemlerini artırması bekleniyor” dedi. Ancak, Türkiye’nin ABD’ye ihracatını artırmak için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Mısır’a kaydırılan yatırımların nedeninin üretim maliyetlerinin cazip olmasından kaynaklandığını belirtti. Mısır ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının firmalara avantaj sağladığını vurguladı. Ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

2025 Hedefleri ve Pazar Stratejileri

2024 yılında 58 ülkeye 117 ticaret ve 18 alım heyeti düzenlendiğini belirten Gültepe, 2025 yılında bu sayının artırılacağını açıkladı. Küresel siyasi ve ekonomik konjonktürü dikkate alarak hedef pazarları belirlemek için çalışmaların tamamlandığını ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin de göz önünde bulundurulduğunu belirtti. Ayrıca, Türk Hava Yolları’nın doğrudan uçuş hattı açtığı Avustralya ve Çin’e heyet planlandığını açıkladı. E-ticaret heyetlerinin de hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.