Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, haftada 3 frekans olarak planlanan THY’nin Şam seferlerinin Suriye'de istikrarın tesisi için önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu seferler, geçiş sürecinin tamamlanması ve tüm Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası açısından kritik bir rol oynayacak.
Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, ulaşımın modern yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti. Havacılığın, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olduğunu belirten Uraloğlu, insanların havayolu ile sadece bir yerden bir yere gitmediğini, zamanı da satın aldıklarını vurguladı.
Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin, Suriye’de yeni bir dönemin başladığını gösterdiğini belirtti. Suriye'deki BAAS rejiminin devrilmesinin ardından, Türk ekiplerin Halep ve Şam Havaalanları'ndaki durumu incelemek üzere görevlendirildiğini söyledi. Ekipler, gerekli raporlamaları yaparak, Suriye'de emniyet ve hava seyrüsefere ilişkin eksikliklerin giderilmesi için destek sağlıyor.
Uraloğlu, “Haftada 3 frekans olarak planladığımız THY’nin Şam seferleri, Suriye'de istikrarın tesisi için çok önemli bir adım daha atılmış olacaktır.” dedi. Ayrıca, THY’nin Afrika ve Asya’da yeni uçuş noktaları üzerinde çalıştığını da belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye’nin havacılık alanında büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade etti. 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye, havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline geldi. Aktif havalimanı sayısının 58’e çıktığını belirten Uraloğlu, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle hareket ettiklerini vurguladı.
Uraloğlu, dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ve uçuş ağına 289 yeni nokta eklenerek 132 ülkede 352 noktaya ulaşıldığını belirtti. THY’nin 2024 yılı içerisinde Amerika kıtasında Şili’nin başkenti Santiago’ya ve Avustralya’da Melbourne ve Sydney’e sefer düzenlemesi, Türkiye için önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını belirtti. 2024 yılında havacılık sektöründe diğer ülkelerle iş birliğini sürdürdüklerini ifade eden Uraloğlu, taşıyıcıların haklarını genişletmek için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Ayrıca, yeni düzenlemelerle yolcuların ve havayolu taşımacılarının haklarının korunacağını vurguladı.
Uraloğlu, uçak içerisinde taşkınlık yapanlara ve güvenliği tehlikeye atan davranışlara karşı sert cezalar getirildiğini açıkladı. Bu düzenlemeler, havacılıkta güvenliği artırmayı hedefliyor.
2002 yılında 34.5 milyon olan yolcu sayısının, 2024 yılında iç hatlarda 95 milyon 293 bin, dış hatlarda ise 134 milyon 694 bin yolcuya ulaştığını belirten Uraloğlu, toplam yolcu trafiğinde yüzde 7,5 artış yaşandığını kaydetti. İstanbul Havalimanı'nın, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma unvanını sürdürmesi bekleniyor.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacağını ve bu sistemin hayata geçmesiyle daha fazla uçuş operasyonu gerçekleştirileceğini belirtti. THY’nin, dünya havacılığında söz sahibi olmaya devam edeceği ifade edildi.
Uraloğlu, THY’nin 92 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye'nin gururu olduğunu belirtti. THY’nin, 2024 yılında turizme direkt katkısının 17,3 milyar dolar, toplam ekonomik katkısının ise 60,2 milyar dolar olduğunu açıkladı. Uraloğlu, bu başarıların sadece bir şirketin zaferi değil, Türkiye’nin gurur kaynağı olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, “THY'nin kanatları altında bir araya geldiğimiz bu zirve sayesinde yeni fikirlerin yeşereceğine inanıyorum.” diyerek, THY’nin gelecekte daha büyük başarılara imza atması için önemli bir adım atıldığını belirtti.