Mersin Limanı, genişleme projesi ile kapasitesini 1 milyon TEU artırarak 3,6 milyon TEU'ya ulaşacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin detaylarını açıkladı. Proje tamamlandığında, limanda 2 mega konteyner gemisine aynı anda hizmet verilebilecek. Bu durum, Türkiye'nin deniz ticaretinde önemli bir rol oynamaya devam edecektir.
Bakan Uraloğlu, Mersin Limanı'nın 124 hektar alanıyla Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olduğunu belirtti. Liman, ülkenin yüzde 50’sine yakın bir hinterlanda hizmet veriyor. İhracatın konteyner yüklerde yüzde 22’si, konvansiyonel yüklerde ise yüzde 7’si Mersin Limanı tarafından gerçekleştiriliyor.
Bakan Uraloğlu, Mersin Limanı’nın 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesiyle 5 kıtaya doğrudan hizmet sunduğunu vurguladı. Liman, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısıdır. Ayrıca, Orta Doğu ülkelerinin transit merkezi konumundadır.
Mersin Limanı, yurt içine ve Ortadoğu ülkelerine kara, hava ve demiryolları ile bağlanmıştır. Irak, Suriye ve BDT ülkelerine en önemli bağlantı noktası olarak hizmet vermektedir. Bakan Uraloğlu, komşu ülkelerin gelişmekte olan yük trafiğinden daha fazla pay almayı hedeflediklerini belirtti.
Bakan Uraloğlu, 2023 yılında Mersin Limanı’nın toplam 31 milyon 454 bin ton yük elleçleyerek Türkiye’nin deniz ticaretinde önemli bir rol üstlendiğini bildirdi. Türkiye genelinde yük elleçleme miktarı 521 milyon 79 bin ton olarak gerçekleşti. Mersin Limanı’nın bu toplam içindeki payı yüzde 6 olarak kaydedildi.
Mersin Limanı, 2023 yılında 1 milyon 942 bin TEU konteyner elleçleme başarısıyla dikkat çekti. Ülke genelinde elleçlenen toplam konteyner miktarı 12 milyon 556 bin TEU olarak kaydedildi. Mersin Limanı’nın bu alandaki payı yüzde 15,5’tir. Bu performans, sektörden daha fazla pay alabilmek için genişleme projesinin önemini artırmaktadır.
Bakan Uraloğlu, 2016 yılında hizmete sunulan EMH-I Terminali’ne mevcut durumda bir mega geminin yanaşabildiğini hatırlattı. EMH-II projesi ile, 2 mega konteyner gemisine aynı anda hizmet verebilmek için EMH-I rıhtımının 380 metre uzatılacağı ve 176 bin metrekare geri saha yaratılacağı ifade edildi.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte 880 metrelik rıhtıma 2 adet 400 metrelik mega geminin aynı anda yanaşacağı belirtildi. Mersin Limanı Genişleme Projesi sayesinde liman, 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU kapasiteye ulaşacak. Yapılan yatırım, Mersin’in kalıcı değeri olacak ve 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye dolaylı iş imkanı sunacaktır.
Bakan Uraloğlu, Mersin Limanı Genişleme Projesi'nin 2026 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Proje, Türkiye'nin deniz ticaretinde önemli bir dönüm noktası olacaktır. Mersin Limanı'nın genişlemesi, hem yerel hem de uluslararası ticaretin gelişimine katkı sağlayacaktır.
Bu genişleme ile birlikte Mersin Limanı, Türkiye'nin stratejik konumunu daha da güçlendirecek. Limanın kapasitesinin artırılması, ülkenin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlayacaktır. Mersin Limanı, gelecekte daha fazla yük trafiği ve ticaret hacmi ile dikkat çekecektir.