Santorini Adası'ndaki depremler, olası volkanik hareketler açısından endişe yaratıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Yunanistan'ın Santorini Adası'ndaki depremlere ilişkin ortak bir ön değerlendirme raporu yayımladı. Raporda, Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerin sayısının 900'ün üzerine çıktığı ve en büyük depremin 5.1 büyüklüğünde olduğu belirtildi.
Depremlerin derinlikleri 5 ile 25 kilometre arasında değişirken, Türkiye kıyılarına en yakın depremin 140 kilometre mesafede olduğu ifade edildi. Raporda, depremlerin Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda bulunan Kolumbo Volkanı'nın çevresinde yoğunlaştığı vurgulandı. Kolumbo Volkanı, Santorini volkanik kompleksinin bir parçası olup, en son 1650 yılında aktif hale geçmiştir.
Raporda, Santorini Volkanı'nın aktif bir volkanik kompleks olduğu ve bilinen en son patlamanın 1950 yılında gerçekleştiği hatırlatıldı. Patlama sonrası oluşan tsunami, Türkiye kıyılarına kadar ulaşmıştı. Yunanistan kaynakları, depremlerin tektonik kökenli olduğunu belirtse de volkanizma ile tektonizmanın doğrudan bağlantılı olduğu vurgulandı.
Devam eden sismik aktivitenin, olası bir volkanik hareketliliğe yol açma ihtimali bulunduğu ifade edildi. 2011-2012 yıllarında benzer bir sismik aktivite yoğunluğu yaşanmış, ancak bu durum herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmamıştır. Olası bir patlama durumunda, volkanik kül malzemesinin taşınması ve tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir.
Devam eden sismik etkinliğin, Güney Ege Ada Yayı (GEAY) olarak bilinen ortamda yer aldığı belirtilmiştir. Bu jeolojik ortamda, Milos, Santorini ve Nisiros gibi son 10 bin yılda birkaç kez püskürmüş çok sayıda aktif volkan bulunmaktadır. GEAY'ın güneyinde, Ege-Anadolu Levhası ile Afrika Levhası'nın sınırını oluşturan Ege Dalma Batma Zonu (EDBZ) geçmektedir.
Santorini depremleri, Ege levhası içinde sığ derinliklerde meydana gelmektedir. Henüz bu deprem aktivitesine daha derin odaklı depremlerin eşlik etmediği anlaşılmaktadır. AFAD Deprem Danışma Kurulu, Türk bilim insanları ve araştırmacılar, sismik aktiviteyi farklı yönleriyle takip etmektedir.
Son saatlerde uzmanlar arasında 6 şiddetinden büyük bir deprem senaryosu ağırlık kazanmaya başlamıştır. Ancak bazı uzmanlar, “deprem öncesi bir durumdan” ziyade “bir dizi depremle” karşı karşıya olunduğuna inanmaktadır. Bu durum, aktivitenin 5.5 şiddetine yakın bir depremle rahatlayabileceği anlamına gelmektedir.
Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü'ne göre, bir saat içinde 4’ün üzerinde yedi sallantı kaydedilmiştir. Amorgos ve Santorini arasında çok sayıda fay bulunduğundan, bunlar birbiri ardına harekete geçmektedir. Ancak Yunanistanlı uzmanlara göre, 1956'daki büyük depreme yol açan Amorgos fayı henüz harekete geçmemiştir.